Mullerthal

Imposante rotsformaties, weidse landschappen en diepe loofbossen vormen twee dagen lang het decor van een onvergetelijk bikepackingweekend. De streek Mullerthal heeft zijn naam als Luxemburgs klein Zwitserland niet gestolen. Wij zijn er zeker van, over dit weekend zal je nog lang nagenieten!

De regio Mullerthal, met Echternach als hoofdstad, is een ware parel voor de mountainbiker. Slalommend tussen imposante rotsformaties en genietend van weidse landschappen vergeet je dat je op amper 250 kilometer van Brussel bent beland. Het continu afwisselend landschap op deze route doet je van de ene verbazing in de andere vallen. Wie gaat voor hoogtemeters wordt tijdens deze tweedaagse op zijn wenken bediend!

Mullerthal telt heel wat bezienswaardigheden. Bij het uitstippelen van de route hebben we getracht deze zoveel mogelijk op te nemen in het traject. Hierdoor kunnen we een perfecte mix van natuur en cultuur aanbieden. Maar genieten van rust en natuur blijft, ook bij deze reis, een belangrijk streefdoel.

De bikepackingtocht heeft een totale lengte van 112 km, gespreid over een avond en twee dagen. We reizen volledig zelfvoorzienend wat eten, drinken, kledij, en overnachting betreft. Uiteraard helpt Trailgrip je graag op weg en adviseren we jou over hoe je dit best aanpakt. Investeren in speciale bikepackingtassen is nog geen must, we bieden jou de mogelijkheid aan om bikepackingtassen bij ons te huren aan een gunstig tarief voor deelnemers.

Twee weken voor de aanvang van de reis organiseert Trailgrip een infoavond. Op dit moment delen we heel wat tips uit en krijg je een uitgebreide briefing. Heb je bikepacking-tassen gehuurd dan ontvang je deze op de infoavond.

DAG 1

Jeugdherberg Beaufort - Bivakplaats Beaufort | 12 km

Plaats van afspraak is de jeugdherberg in Beaufort vrijdagavond om 20 uur. Wie met de wagen komt kan deze gedurende het weekend achterlaten op een ruime parking aan de jeugdherberg. Kies je voor het openbaar vervoer, dan komen we jou met plezier ophalen aan het station van Ettelbruck.

Met beladen fiets starten we, na een korte briefing, met een avondrit van 12 kilometer. Als deelnemer proef je tijdens deze rit al een keer van de regio. Tegelijk is deze avondrit de ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

Aangekomen op de bivakplaats kruipen we na een gezellige babbel aan het kampvuur in een warme slaapzak.

DAG 2

Bivakplaats Beaufort - Echternach | 49 km

Het avontuur kan beginnen! En dat mag je letterlijk nemen. De route duikt meteen diep de vallei van de Sauer in. Voor je het goed beseft ben je alweer de vallei aan het uitklimmen vergezeld van geweldige rotsformaties aan weerszijden. Op de verschillende uitzichtpunten komen we even op adem om daarna door een bosrijke omgeving verder te trekken naar het amfitheater "Breechkaul" en de grot "Hohllay" ... Tijd voor de lunch!

Voorzien van de nodige energie trekken we door de prachtige canyon van de "Aesbech". We halen onze beste fietstechnieken uit de kast terwijl we manoeuvreren over rotsen, trappen en brugjes. We houden halt aan de reuzenrots "Perekop" en de steile kloof "Wolfsschlucht". Even verderop worden we beloond met een knap uitzicht op de stad Echternach.

We dalen de vallei in en na een bezoek aan het centrum en het meer van Echternach beginnen we aan de laatste uitdaging van de dag, opnieuw uit de vallei geraken. Eenmaal we hierin geslaagd zijn gaan we op zoek naar een geschikte bivakplaats.

DAG 3

Echternach - Beaufort | 51 km

Ook vandaag een mix van bezienswaardigheden en avontuur in een prachtig omgeving. Na een stevig ontbijt ruilen we het bos in voor wat klimwerk door de velden waarna we steil afdalen tot het dorpje Bech. De route loodst ons door een oude spoorwegtunnel naar de "Kalktufbron" en de waterval "Schiessentümpel". Te midden in het bos is een gezellige waterpartij de perfecte plaats voor een picknick.

Even verderop moeten we opnieuw onze beste fietstechnieken boven halen. Slalommend doorheen de canyons banen we ons een weg over rotsen, trappen en rivieren richting het eindpunt, Beaufort.

De Luxemburgse leuze luidt "Onse Be'er ass gudd". Dit is een uitstekend moment om de proef op de som te nemen! Na een verfrissende douche splitsen onze wegen... moe maar voldaan!

Start- en eindpunt

Start- en eindpunt van deze reis is de jeugdherberg van Beaufort. Deze uitvalsbasis werd om verschillende redenen gekozen. Bij ongunstige weersomstandigheden is een overnachting in de jeugdherberg een perfect alternatief voor bivakkeren.

De jeugdherberg ligt op een uurtje fietsen van het treinstation van Ettelbruck. Is dit voor jou moeilijk haalbaar dan komen we jou met plezier oppikken aan het treinstation in Ettelbruck. Kom je met de wagen dan is er een ruime parking aan de jeugdherberg waar je jouw wagen een weekend kan achter laten. Tijdens de infoavond bespreken we in welke mate carpoolen mogelijk is.

Overnachtingen

Bij Trailgrip reizen delen avontuur en natuur een gezamenlijke hoofdrol. Verwacht dus geen luxueus bed maar verlekker je op een kampvuur en een warme slaapzak.

Trailgrip voorziet voor deze reis enkele tarps, dit zijn waterdichte zeilen die ons beschermen tegen wind en eventuele lichte neerslag. De tarps worden tussen onze fietsen of bomen gespannen. Hierdoor kunnen we als ware avonturiers bivakkeren onder de sterrenhemel in de vrije natuur.

Bij ongunstige weersomstandigheden of op vraag van de deelnemers is er op elk eindpunt de mogelijkheid om de voorkeur te geven aan een camping of jeugdherberg. Hiervoor gelden de tarieven van deze logies.

Maaltijden

Wie sport heeft nood aan energie! Trailgrip voorziet degelijke gevriesdroogde maaltijden en de nodige energiesnacks voor onderweg. Voorzie voldoende mogelijkheden om water met je mee te nemen bijvoorbeeld drinkbussen of een Camelbak. Het is handig als deze reeds gevuld zijn. Onderweg is er tevens de mogelijkheid om deze bij te vullen.

Benodigdheden

Als deelnemer dien je te beschikken over de onderstaande uitrusting. We adviseren jou graag bij een eventuele aankoop. Of misschien kan je bepaalde zaken wel lenen van vrienden of familie?

 • Een degelijke mountainbike
 • Fietshelm
 • Slaapzak en matje
 • Eetlepel en beker
 • Fietskledij en -schoenen
 • Reserve binnenband
 • Drinkbus en/of Camelbak
 • Fietsverlichting en hoofdlamp

Starten met bikepacking kan een serieuze hap uit het budget nemen. Daarom bieden wij onze deelnemers de mogelijkheid om bikepacking tassen te huren. Tijdens het online reserveren kan je aangeven welke zaken je wenst te huren.

Een gedetailleerde paklijst ontvang je twee weken voor de aanvang van de reis tijdens de infoavond.

Verzekering

Elke deelnemer van een reis georganiseerd door Trailgrip dient verzekerd te zijn voor de volledige duur van de reis voor lichamelijke ongevallen, rechtsbijstand & burgerlijke aansprakelijkheid.

Trailgrip doet hiervoor beroep op de verzekering van de Vlaamse Wielerbond - VWB. Het voorleggen van een geldig lidmaatschapbewijs bij de VWB is een voorwaarde voor de deelname aan een reis georganiseerd door Trailgrip. Bij het boeken van een reis geef je hiervoor jouw lidnummer bij de VWB op.

Uw lidmaatschap bij de VWB wordt door verschillende mutualiteiten geheel of gedeeltelijk terugbetaald. Meer info

Annulatie

U kan uw boeking annuleren tot 30 dagen voor het vertrek. U krijgt het betaalde bedrag terug met inhouding van 5% administratiekosten.

Bij een annulatie tussen de 30 en de 7 dagen voor het vertrek houden wij 25% van het betaalde bedrag af. Vanaf 7 dagen voor het vertrek is een terugbetaling bij annulering van de reis niet meer mogelijk.

Meer info, zie algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Onderstaande items zijn inbegrepen in de prijs en worden verzorgd door Trailgrip.

 • Een ontbijt op zaterdag- en zondagochtend*
 • Een middagmaal op zaterdag- en zondagmiddag*
 • Een avondmaal op zaterdagavond*
 • 8 Energierepen per deelnemer
 • Thee en koffie
 • Gebruik van kookuitrusting
 • Shelter als bescherming tijdens de overnachtingen
 • Gebruik van herstelgereedschap fietsen
 • Uitgestippelde mountainbiketochten
 • Dagelijkse briefing
 • Professioneel advies en begeleiding
 • Ophaling deelnemers aan het station Ettelbruck

*De maaltijden onderweg bestaat uit gevriesdroogde voeding. Dit is de perfecte oplossing voor reizen waarbij het volume en gewicht van de bagage een belangrijke rol spelen. De keuze van Trailgrip gaat zonder twijfel naar voeding van LYO-food. Je ontdekt onderweg waarom ;-)

Niet inbegrepen

Onderstaande zaken zijn niet inbegrepen in de prijs.

 • Verplaatsing van en naar de uitvalsbasis
 • Verzekeringen (zie praktisch)
 • Huur bikepacking-tassen
 • Mountainbike
 • Persoonlijke fiets- en kampeeruitrusing (zie praktisch)

Prijs

€ 205.00 p.p.

vrije plaatsen

6 vrije plaatsen

Groepskorting

15%

Periode

06/05/22 - 08/05/22

Start

06/05/22 om 20:00
Jeugdherberg Beaufort

Overnachtingen

Back to basics kamperen x 2

Totale afstand

112.00 kilometer

Totale stijging

2378 meter

Technisch niveau

Conditie

Einddatum boekingen

22-04-2022

Wij vinden jouw privacy belangrijk!
Daarom plaatsen we enkel noodzakelijke cookies en bewaren we enkel anonieme gegevens van jouw bezoek voor statistieken. Deze gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wanneer u trailgrip.be verder bezoekt stemt u hiermee in.