Vlaamse Ardennen

Het weekend Vlaamse Ardennen neemt je mee doorheen de mooie en uitgestrekte natuur die Vlaanderen rijk is. Het heuvellandschap met hoogtepunten zoals de Koppenberg en Petegemberg maken dit avontuur extra uitdagend. Je geniet van prachtige natuur in gebieden zoals de Maarkebeekvallei en Scheldemeersen en wordt getrakteerd op singletracks in onder meer het Muziekbos.

Het weekend Vlaamse Ardennen neemt je mee doorheen de mooie en uitgestrekte natuur die Vlaanderen rijk is. Het heuvellandschap met hoogtepunten zoals de Koppenberg en Petegemberg maken dit avontuur extra uitdagend.

Verharde wegen en off-road doorheen natuurgebied en bos wisselen elkaar continu af. Zo geniet je van prachtige natuur in gebieden zoals de Maarkebeekvallei en Scheldemeersen en wordt je getrakteerd op enkele singletracks in onder meer het Muziekbos.

De overnachting in een weide met een geweldig uitzicht en de heerlijke maaltijd in brouwerij Liefmans te Oudenaarde zullen jou ongetwijfeld bijblijven.

De bikepackingtocht heeft een totale lengte van 153 km, gespreid over 2 dagen. We reizen volledig zelfvoorzienend wat eten, drinken, kledij en overnachting betreft. Uiteraard helpt Trailgrip je graag op weg en adviseren we jou over hoe je dit best aanpakt. Investeren in speciale bikepackingtassen is nog geen must, we bieden jou de mogelijkheid aan om bikepackingtassen bij ons te huren aan een gunstig tarief voor deelnemers.

Twee weken voor de aanvang van de reis organiseert Trailgrip een infoavond. Op dit moment delen we heel wat tips uit en krijg je een uitgebreide briefing. Heb je bikepacking-tassen gehuurd dan ontvang je deze op de infoavond.

DAG 1

Gent - Maarkedal | 80 km - 728hm

Via fietspaden doorheen het groen verlaten we de drukte van de stad Gent. We fietsen naar het eiland Assels, gevormd door uitlopers van de Leie. Een pittoresk veerpont helpt ons droog de Leie over. Onderweg trekken enkele statige kastelen, zoals het kasteel Borluut en Ooidonk, de aandacht. Doorheen het natuurgebied de Leyhoek en het stadsbos van Deinze bereiken we het Lozerbos, een ideale plaats om te genieten van de lunch. Enkele leuke singletracks leiden ons door het bos en langs rustige wegen bereiken we het eerste bos van de Vlaamse Ardennen, het Kordaalbos.

Het landschap van de Vlaamse Ardennen begint zijn typische vorm aan te nemen en dat wordt goed duidelijk wanneer we over de Petegemberg klimmen. Via het natuurgebied Langemeersen komen we aan in het mekka van de Vlaamse wielersport, Oudenaarde. Na een verkoeling op een van de leuke terrasjes op de markt banen we ons via de Maarkebeekvallei een weg naar de overnachtingsplaats. We stellen snel onze tarps op, sterken de innerlijke mens terug aan en genieten bij een kampvuur van een geweldig uitzicht.

DAG 2

Maarkedal - Gent | 73 km - 1076hm

Gesterkt door een gezond en energierijk ontbijt vullen we onze watervoorraad aan en vatten onze tocht doorheen de Vlaamse Ardennen opnieuw aan. Het duurt niet lang voor het Muziekbos met de oude Geuze toren ons trakteren op een portie mooie natuur. Na het Scherpenbergbos komen we op adem op het gezellige terras Molen Ten Hotond.

De hoogtemeters nemen verder toe terwijl we het Spijkerbos doorkruisen. De indrukwekkende helling van de Koppenberg laten we links liggen en we nemen het minder steile pad vlak ernaast. Na het stevige klimwerk is het tijd voor een portie energie! In de brouwerij Liefmans in Oudenaarde trakteren we ons zelf op een heerlijke maaltijd met een bijhorend drankje.

Na de lunch volgen we de Boven-Schelde en doorheen de natuurgebieden het Reytmeersen en Kaaimeersen keren we terug richting Gent. We fietsen Gent binnen via de Merelbeekse Scheldemeersen en een mooi stukje fietsostrade.

Start- en eindpunt

Start- en eindpunt van dit avontuur is het treinstation Gent-Sint-Pieters.

Deze uitvalbasis is goed bereikbaar vanuit verschillende stations in België. Wie met de auto wenst te komen kan deze parkeren in de parking nabij het stationsgebouw aan de geldende tarieven. Hou hierbij dat het station gelegen is in de lage emissie zone.

Overnachtingen

Bij Trailgrip reizen delen avontuur en natuur een gezamenlijke hoofdrol. Verwacht dus geen luxueus bed maar verlekker je op een kampvuur en een warme slaapzak.

Trailgrip voorziet voor deze reis enkele tarps, dit zijn waterdichte zeilen die ons beschermen tegen wind en eventuele lichte neerslag. De tarps worden tussen onze fietsen of bomen gespannen. Hierdoor kunnen we als ware avonturiers bivakkeren onder de sterrenhemel in de vrije natuur.

Het al dan niet slagen van een bikepackingweekend wordt in grote mate bepaald door de weersomstandigheden. Bij ongunstige weersomstandigheden zullen de deelnemers ten laatste 24 voor aanvang van de reis gecontacteerd worden en eventueel wordt een nieuwe datum vastgelegd.

Maaltijden

Wie sport heeft nood aan energie! Trailgrip voorziet degelijke gevriesdroogde maaltijden en de nodige energiesnacks voor onderweg. Voorzie voldoende mogelijkheden om water met je mee te nemen bijvoorbeeld drinkbussen of een Camelbak. Het is handig als deze reeds gevuld zijn. Onderweg is er tevens de mogelijkheid om deze bij te vullen.

Benodigdheden

Als deelnemer dien je te beschikken over de onderstaande uitrusting. We adviseren je graag bij een eventuele aankoop. Of misschien kan je bepaalde zaken wel lenen van vrienden of familie?

 • Een degelijke mountainbike
 • Fietshelm
 • Slaapzak en matje
 • Eetlepel en beker
 • Fietskledij en -schoenen
 • Reserve binnenband
 • Drinkbus en/of Camelbak
 • Hoofdlamp

Starten met bikepacking kan een serieuze hap uit het budget betekenen. Daarom bieden wij onze deelnemers de mogelijkheid om bikepacking tassen te huren. Tijdens het online reserveren kan je aangeven welke items je wenst te huren.

Een gedetailleerde paklijst ontvang je twee weken voor de aanvang van het weekend tijdens de infoavond.

Verzekering

Elke deelnemer van een reis georganiseerd door Trailgrip dient verzekerd te zijn voor de volledige duur van de reis voor lichamelijke ongevallen, rechtsbijstand & burgerlijke aansprakelijkheid.

Trailgrip raadt hiervoor de verzekering van de Vlaamse Wielerbond - VWB aan. Naast verzekering biedt een lidmaatschap bij de VWB verschillende voordelen op. Bovendien wordt uw lidmaatschap bij de VWB door verschillende mutualiteiten geheel of gedeeltelijk terugbetaald. Meer info

Annulatie

U kan uw boeking annuleren tot 30 dagen voor het vertrek. U krijgt het betaalde bedrag terug met inhouding van 5% administratiekosten.

Bij een annulatie tussen de 30 en de 7 dagen voor het vertrek houden wij 25% van het betaalde bedrag af. Vanaf 7 dagen voor het vertrek is een terugbetaling bij annulering van de reis niet meer mogelijk.

Meer info, zie algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Onderstaande items zijn inbegrepen in de prijs en worden verzorgd door Trailgrip.

 • Een avondmaal*
 • Een ontbijt*
 • Een middagmaal*
 • 8 Energierepen per deelnemer
 • Thee en koffie
 • Gebruik van kookuitrusting
 • Tarps als bescherming tijdens de overnachtingen
 • Gebruik van herstelgereedschap fietsen
 • Uitgestippelde mountainbiketochten
 • Dagelijkse briefing
 • Professioneel advies en begeleiding

*De maaltijden onderweg bestaan uit gevriesdroogde voeding. Dit is de perfecte oplossing voor reizen waarbij het volume en gewicht van de bagage een belangrijke rol spelen. Het aanbod is groot, de kwaliteit en smaak variërend. Het Trailgrip team heeft op basis van ervaring een heerlijke selectie samengesteld voor de deelnemers.

Niet inbegrepen

Onderstaande zaken zijn niet inbegrepen in de prijs.

 • Verplaatsing van en naar de uitvalsbasis
 • Verzekeringen (zie praktisch)
 • Huur bikepacking-tassen
 • Mountainbike
 • Persoonlijke fiets- en kampeeruitrusing (zie praktisch)
 • Maaltijd en consumpties in brouwerij Liefmans

Prijs

€ 120.00 p.p.

deelnemers per boeking

Minimaal 4 - Maximaal 6

Start- en eindpunt

Treinstation Gent-Sint-Pieters

Overnachtingen

1 x back to basics

Totale afstand

153.00 kilometer

Totale stijging

1804 meter

Technisch niveau

Conditie

Luxe niveau

Beschikbare periodes

 • 01-06-2024 - 02-06-2024 (6)
 • 15-06-2024 - 16-06-2024 (6)
 • 22-06-2024 - 23-06-2024 (6)
 • 28-09-2024 - 29-09-2024 (6)
 • 05-10-2024 - 06-10-2024 (6)

Wij vinden jouw privacy belangrijk!
Daarom plaatsen we enkel noodzakelijke cookies en bewaren we enkel anonieme gegevens van jouw bezoek voor statistieken. Deze gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wanneer u trailgrip.be verder bezoekt stemt u hiermee in.