Eifel

Het bikepackingweekend Eifel neemt je mee op de mountainbike doorheen het uitgestrekte Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Een tweedaagse mix van natuur en cultuur met blikvangers zoals het pittoreske Monschau, het Nationalpark Eifel, de Rursee, het voormalige nazikamp Vogelsang, de Vennbahn fietsroute, het meer van Eupen...

Het bikepackingweekend “Eifel” neemt je mee doorheen het uitgestrekte Duits-Belgische natuurpark Hoge Venen-Eifel. Je verkent de omgeving vanop de mountainbike. Het nodige materiaal, inclusief het bivakuitrusting en eten, neem je mee op de mountainbike. Op deze manier genieten we samen enkele dagen volledig autonoom van rust, natuur en avontuur.

De bikepackingtocht heeft een totale lengte van ongeveer 126km, gespreid over een avond en twee dagen. We reizen zelfvoorzienend wat eten, drinken, kledij, en overnachting betreft. Uiteraard helpt Trailgrip je hierbij op weg en adviseren we jou over hoe je dit best aanpakt. Investeren in speciale bikepackingtassen is geen must, we bieden jou de optie aan om bikepacking tassen bij ons te huren.

Twee weken voor de aanvang van de reis organiseert Trailgrip een infoavond. Op dit moment delen we heel wat tips uit, krijg je een uitgebreide briefing en bezorgen we jouw bikepackingtassen indien je er hebt voor gekozen deze te huren.

DAG 1

Eupen - Bivakplaats La Bergerie | 12 km - 290hm

We ontmoeten elkaar op het afgesproken tijdstip aan het treinstation van Eupen. Je wordt door ons verwelkomd en we vertrekken meteen voor een korte maar stevige avondtocht. Via het oude stadscentrum snuiven we nog even de avondsfeer van het gezellige Eupen op. Een heus panorama op de benedenstad is de voorbode op een steile afdaling naar de Vesder. Vanuit de benedenstad duiken we het bos in. Klaar voor negen kilometer gestage klim naar onze eerste slaapplaats, bivakplaats La Bergerie.

DAG 2

Bivakplaats La Bergerie - Bivakplaats Eifel | 55 km - 1150hm

Na de eerste pedaalslagen ruilen we bos in voor een magnifiek uitgestrekt landschap, dit is het natuurpark Hoge Venen Eifel! Na prachtige vlakte volgt een technische afdaling naar de Helle waarna we opnieuw in het bos belanden. Tussen de bomen duikt de Richelsley op, een rotsformatie waarop een zes meter hoog stalen kruis pronkt. Via het klooster van Reichenstein bereiken we een uitdagend pad dat ons langsheen de Ruhr naar het pittoreske Monschau leidt.

Een obligate Apfelstrüdel met koffie later banen we ons een weg doorheen het dal van de Ruhr. Wegels en singletracks wisselen elkaar af met uitdagende afdalingen en knappe vergezichten als geschenk.

Langs het dorpje Einruhr zetten we de klim in naar de Dreiborner Hoogvlakte. Een blik over de schouders verzacht het klimwerk met een fenomenaal uitzicht over het Nationaal Park Eifel. Bovenaan de hoogvlakte ontdekken we het spookdorpje Wollseifen dat na de Tweede Wereldoorlog gedwongen ontruimd werd. Een lange steile afdaling eindigt in het voormalige nazi-trainingskamp Vogelsang.

In de laatste kilometers naar de bivakplaats “Land in Sicht” worden we nog enkele malen getrakteerd op knappe uitzichten over de vallei van de Urft die in de verte op ons wacht.

DAG 3

Bivakplaats Eifel - Eupen | 59 km - 690hm

We starten de dag met een uitdagende afdaling naar het plaatsje Gemünd waar we de Urft opzoeken. Een degelijk onverhard fietspad vergezelt ons vijftien kilometer langsheen de oevers van de Urft- en Obersee, doorheen het Nationaal Park Eifel. Even genieten…

We zouden haast vergeten dat we aan het mountainbiken zijn, tot stevig klimwerk ons abrupt uit het dal van de Rurh loodst richting de gemeente Simmerath. Even verderop brengt de voormalige spoorweg Vennbahnweg ons moeiteloos tot de Belgische grens. Een lange technische afdaling leidt ons tenslotte naar het meer en het centrum van Eupen. Welverdiend heffen we samen een laatste maal het glas, santé!

Start- en eindpunt

Start- en eindpunt van dit avontuur is het treinstation Eupen. Deze uitvalsbasis werd om verschillende redenen gekozen. Zo is het mogelijk om met de trein naar de plaats van afspraak te komen. Is dit moeilijk haalbaar dan is er een parking aan de achterzijde van het station waar je jouw wagen een weekend gratis kan achter laten.

Overnachtingen

Bij Trailgrip reizen delen avontuur en natuur een gezamenlijke hoofdrol. Verwacht dus geen luxueus bed maar verlekker je op een kampvuur en een warme slaapzak.

Trailgrip voorziet voor deze reis enkele tarps, dit zijn waterdichte zeilen die ons beschermen tegen wind en eventuele lichte neerslag. De tarps worden tussen onze fietsen of bomen gespannen. Hierdoor kunnen we als ware avonturiers bivakkeren onder de sterrenhemel in de vrije natuur.

Maaltijden

Wie sport heeft nood aan energie! Trailgrip voorziet drie degelijke gevriesdroogde maaltijden per dag en de nodige energiesnacks voor onderweg. Voorzie voldoende mogelijkheden om water met je mee te nemen bijvoorbeeld drinkbussen of een waterzak. Het is handig als deze reeds gevuld zijn. Onderweg is er tevens de mogelijkheid om deze bij te vullen.

Benodigdheden

Als deelnemer dien je te beschikken over de onderstaande uitrusting. We adviseren je graag bij een eventuele aankoop. Of misschien kan je bepaalde zaken wel huren of lenen bij vrienden of familie?

 • Een degelijke mountainbike
 • Fietshelm
 • Slaapzak en matje
 • Eetlepel en beker
 • Fietskledij en -schoenen
 • Reserve binnenband
 • Drinkbus en/of waterzak (bv. CamelBak)
 • Fietsverlichting en hoofdlamp

Starten met bikepacking kan een flinke hap uit het budget nemen. Daarom bieden wij onze deelnemers de mogelijkheid om bikepacking tassen te huren. Tijdens het online reserveren kan je aangeven welke zaken je wenst te huren.

Een gedetailleerde paklijst ontvang je twee weken voor de aanvang van de reis tijdens de infoavond.

Verzekering

Elke deelnemer van een reis georganiseerd door Trailgrip dient verzekerd te zijn voor de volledige duur van de reis voor lichamelijke ongevallen, rechtsbijstand & burgerlijke aansprakelijkheid.

Trailgrip raadt hiervoor de verzekering van de Vlaamse Wielerbond - VWB aan. Naast verzekering biedt een lidmaatschap bij de VWB verschillende voordelen op. Bovendien wordt uw lidmaatschap bij de VWB door verschillende mutualiteiten geheel of gedeeltelijk terugbetaald. Meer info

Annulatie

U kan uw boeking annuleren tot 30 dagen voor het vertrek. U krijgt het betaalde bedrag terug met inhouding van 5% administratiekosten.

Bij een annulatie tussen de 30 en de 7 dagen voor het vertrek houden wij 25% van het betaalde bedrag af. Vanaf 7 dagen voor het vertrek is een terugbetaling bij annulering van de reis niet meer mogelijk.

Meer info, zie algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Onderstaande items zijn inbegrepen in de prijs en worden verzorgd door Trailgrip.

 • Een ontbijt op zaterdag- en zondagochtend*
 • Een middagmaal op zaterdag- en zondagmiddag*
 • Een avondmaal op zaterdagavond*
 • 8 Energierepen per deelnemer
 • Thee en koffie
 • Gebruik van kookuitrusting
 • Tarp als bescherming tijdens de overnachtingen
 • Gebruik van herstelgereedschap fietsen
 • Uitgestippelde mountainbiketochten
 • Dagelijkse briefing
 • Professioneel advies en begeleiding

*De maaltijden onderweg bestaan uit gevriesdroogde voeding. Dit is de perfecte oplossing voor reizen waarbij het volume en gewicht van de bagage een belangrijke rol spelen. Het aanbod is groot, de kwaliteit en smaak variërend. Het Trailgrip team heeft op basis van ervaring een heerlijke selectie samengesteld voor de deelnemers.

Niet inbegrepen

Onderstaande zaken zijn niet inbegrepen in de prijs.

 • Verplaatsing van en naar de uitvalsbasis
 • Verzekeringen (zie praktisch)
 • Huur bikepacking-tassen
 • Mountainbike
 • Persoonlijke fiets- en kampeeruitrusing (zie praktisch)

Prijs

€ 220.00 p.p.

deelnemers per boeking

Minimaal 4 - Maximaal 6

Start- en eindpunt

Stationsplein Eupen

Overnachtingen

2 x back to basics

Totale afstand

126.00 kilometer

Totale stijging

2130 meter

Technisch niveau

Conditie

Luxe niveau

Beschikbare periodes

 • Geen beschikbare periodes.

Wij vinden jouw privacy belangrijk!
Daarom plaatsen we enkel noodzakelijke cookies en bewaren we enkel anonieme gegevens van jouw bezoek voor statistieken. Deze gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wanneer u trailgrip.be verder bezoekt stemt u hiermee in.