Mullerthal

Imposante rotsformaties, weidse landschappen en diepe loofbossen vormen twee dagen lang het decor van een onvergetelijk bikepackingweekend. De streek Mullerthal heeft zijn naam als Luxemburgs klein Zwitserland niet gestolen. Wij zijn er zeker van, over dit weekend zal je nog lang nagenieten!

De regio Mullerthal, met Echternach als hoofdstad, is een ware parel voor de mountainbiker. Slalommend tussen imposante rotsformaties en genietend van weidse landschappen vergeet je dat je op amper 250 kilometer van Brussel bent beland. Het continu afwisselend landschap op deze route doet je van de ene verbazing in de andere vallen. Wie gaat voor hoogtemeters wordt tijdens deze tweedaagse op zijn wenken bediend!

Mullerthal telt heel wat bezienswaardigheden. Bij het uitstippelen van de route hebben we getracht deze zoveel mogelijk op te nemen in het traject. Hierdoor kunnen we een perfecte mix van natuur en cultuur aanbieden. Maar genieten van rust en natuur blijft, ook bij deze reis, een belangrijk streefdoel.

De bikepackingtocht heeft een totale lengte van 124 km, gespreid over een avond en twee dagen. Je overnacht in jeugdherbergen waar we ontbijten, het middag- en avondmaal bereiden we zelfstandig onderweg. Als bikepacker neem je jouw bagage mee op avontuur. Trailgrip helpt je bij dit alles graag op weg en we adviseren jou over de beste aanpakt. Investeren in speciale bikepackingtassen is nog geen must, we bieden jou de mogelijkheid aan om bikepackingtassen bij ons te huren aan een gunstig tarief voor deelnemers.

Twee weken voor de aanvang van de reis organiseert Trailgrip een infoavond. Op dit moment delen we heel wat tips uit en krijg je een uitgebreide briefing. Heb je bikepacking-tassen gehuurd dan ontvang je deze op de infoavond.

DAG 1

Ettelbruck - Beaufort | 25 km - 497hm

Plaats van afspraak is het treinstation van Ettelbruck, vrijdagavond om 20 uur. We checken nog even de beladen fietsen en na een korte briefing vangen we de avondrit van 25 kilometer aan. Langs de Sauer rivier verlaten we Ettelbruck. Het vlakke en autovrije jaagpad maken het ideaal voor een gezellige babbel en een kennismaking.

Met losgereden benen klimmen we na 15 kilometer de vallei van de Sauer uit richting Beaufort. Een stevige klim en enkele mooie uitzichten later bereiken we over onverharde boswegels de jeugdherberg. De eerste uitdaging volbracht!

DAG 2

Beaufort - Echternach | 44 km - 1040hm

Het avontuur kan beginnen! En dat mag je letterlijk nemen. De route duikt meteen onverhard diep de vallei van de Sauer in. Voor je het goed en wel door hebt ben je alweer de vallei aan het uitklimmen vergezeld van geweldige rotsformaties aan weerszijden. Op verschillende uitzichtpunten komen we even op adem om daarna door een bosrijke omgeving verder te trekken naar het amfitheater "Breechkaul" en de grot "Hohllay" ... Tijd voor de lunch!

Voorzien van de nodige energie trekken we doorheen de prachtige canyon van de "Aesbech". We halen onze beste fietstechnieken uit de kast terwijl we manoeuvreren over rotsen, trappen en brugjes. Onderweg houden we halt aan knappe bezienswaardigheden zoals de reuzenrots "Perekop" en de steile kloof "Wolfsschlucht".

Verderop worden we getrakteerd op een knap uitzicht over de stad Echternach waarna we de vallei indalen en een bezoek brengen aan het centrum. Na een verfrissend drankje rijden we de benen los richting het meer van Echternach waar onze jeugdherberg gelegen is.

DAG 3

Echternach - Ettelbruck | 55 km - 1293hm

Ook vandaag staat een mix van bezienswaardigheden en avontuur in een prachtig omgeving op het programma. We warmen even op langs de oevers van het meer van Echternach waarna onze route steil de hoogte ingaat. Het klimwerk wordt beloond door een prachtige bosrijke omgeving waar we over onverharde paden kunnen genieten van pure natuur.

We ruilen het bos in voor uitgestrekte velden waarna we afdalen tot het dorpje Bech. De route loodst ons door een oude spoorwegtunnel naar de "Kalktufbron" en de waterval "Schiessentümpel". Deze waterval in de rivier Zwarte Erns, het uithangbord van de streek, vormt een perfecte plaats voor een picknick.

Via onverharde paden zetten we onze toch verder doorheen de vallei van de Zwarte Erns tot we deze inruilen voor het dal van de Halerbaach. Een prachtig stroompje dat ons tot in de tuin van het kasteel van Beaufort brengt.

Een variërend parcour van bos en weides met enkele stevige afdalingen brengt ons terug naar Ettelbruck. Nagenietend en bekomend van dit avontuur heffen we een laatste maal samen het glas onder de toren van de Sint-Sebastiaankerk.

Start- en eindpunt

Start- en eindpunt van deze reis is het treinstation van Ettelbruck. Deze uitvalsbasis is gekozen vanwege de eenvoudige bereikbaarheid met de trein vanuit België.

Wens je met de wagen te komen dan kan je parkeren op de gratis P+R parking nabij het treinstation.

Overnachtingen

Bij Trailgrip reizen delen avontuur en natuur een gezamenlijke hoofdrol. Waar we bij het merendeel van onze avonturen steevast gaan voor "Back to basics" avontuur zoeken we in Mullerthal wat meer luxe op.

Een goede mix tussen avontuur en luxe vinden we in de jeugdherbergen van Beaufort en Echternach.

Na je online reservatie controleren we of de jeugdherbergen nog kamers beschikbaar hebben in de door jouw gekozen periode. Indien dit niet het geval is nemen we contact op om samen een nieuwe datum of een alternatieve overnachtingsplaats te bespreken.

Maaltijden

Wie sport heeft nood aan energie! Trailgrip voorziet degelijke gevriesdroogde maaltijden en de nodige energiesnacks voor onderweg. Voorzie voldoende mogelijkheden om water met je mee te nemen bijvoorbeeld drinkbussen of een Camelbak. Het is handig als deze reeds gevuld zijn. Onderweg is er tevens de mogelijkheid om deze bij te vullen.

Benodigdheden

Als deelnemer dien je te beschikken over de onderstaande uitrusting. We adviseren jou graag bij een eventuele aankoop. Of misschien kan je bepaalde zaken wel lenen van vrienden of familie?

 • Een degelijke mountainbike
 • Fietshelm
 • Eetlepel en beker
 • Fietskledij en -schoenen
 • Reserve binnenband
 • Drinkbus en/of Camelbak
 • Fietsverlichting en hoofdlamp

Starten met bikepacking kan een serieuze hap uit het budget nemen. Daarom bieden wij onze deelnemers de mogelijkheid om bikepacking tassen te huren. Tijdens het online reserveren kan je aangeven welke zaken je wenst te huren.

Een gedetailleerde paklijst ontvang je twee weken voor de aanvang van de reis tijdens de infoavond.

Verzekering

Elke deelnemer van een reis georganiseerd door Trailgrip dient verzekerd te zijn voor de volledige duur van de reis voor lichamelijke ongevallen, rechtsbijstand & burgerlijke aansprakelijkheid.

Trailgrip raadt hiervoor de verzekering van de Vlaamse Wielerbond - VWB aan. Naast verzekering biedt een lidmaatschap bij de VWB verschillende voordelen op. Bovendien wordt uw lidmaatschap bij de VWB door verschillende mutualiteiten geheel of gedeeltelijk terugbetaald. Meer info

Annulatie

U kan uw boeking annuleren tot 30 dagen voor het vertrek. U krijgt het betaalde bedrag terug met inhouding van 5% administratiekosten.

Bij een annulatie tussen de 30 en de 7 dagen voor het vertrek houden wij 25% van het betaalde bedrag af. Vanaf 7 dagen voor het vertrek is een terugbetaling bij annulering van de reis niet meer mogelijk.

Meer info, zie algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Onderstaande items zijn inbegrepen in de prijs en worden verzorgd door Trailgrip.

 • Twee overnachtingen in jeugdherbergen
 • Een ontbijt op zaterdag- en zondagochtend
 • Een middagmaal op zaterdag- en zondagmiddag*
 • Een avondmaal op zaterdagavond*
 • 8 Energierepen per deelnemer
 • Thee en koffie
 • Gebruik van kookuitrusting
 • Gebruik van herstelgereedschap fietsen
 • Uitgestippelde mountainbiketochten
 • Dagelijkse briefing
 • Professioneel advies en begeleiding

*De maaltijden onderweg bestaan uit gevriesdroogde voeding. Dit is de perfecte oplossing voor reizen waarbij het volume en gewicht van de bagage een belangrijke rol spelen. Het aanbod is groot, de kwaliteit en smaak variërend. Het Trailgrip team heeft op basis van ervaring een heerlijke selectie samengesteld voor de deelnemers.

Niet inbegrepen

Onderstaande zaken zijn niet inbegrepen in de prijs.

 • Verplaatsing van en naar de uitvalsbasis
 • Verzekeringen (zie praktisch)
 • Huur bikepacking-tassen
 • Mountainbike
 • Persoonlijke fietsuitrusting (zie praktisch)

Prijs

€ 265.00 p.p.

deelnemers per boeking

Minimaal 4 - Maximaal 6

Start- en eindpunt

Treinstation Ettelbruck

Overnachtingen

Hostel x 2

Totale afstand

124.00 kilometer

Totale stijging

2830 meter

Technisch niveau

Conditie

Luxe niveau

Beschikbare periodes

 • 14-06-2024 - 16-06-2024 (6)
 • 21-06-2024 - 23-06-2024 (6)
 • 27-09-2024 - 29-09-2024 (6)
 • 04-10-2024 - 06-10-2024 (6)

Wij vinden jouw privacy belangrijk!
Daarom plaatsen we enkel noodzakelijke cookies en bewaren we enkel anonieme gegevens van jouw bezoek voor statistieken. Deze gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wanneer u trailgrip.be verder bezoekt stemt u hiermee in.