Vallei van de Semois

Het bikepackingweekend “Vallei van de Semois” neemt je mee op ontdekking doorheen de Franse Ardennen. Steile rotsachtige hellingen en uitgestrekte loofbossen langsheen de kronkelende Semois vormen het ideale decor om met bepakte mountainbike te verkennen. Graag minder bagage op je fiets en meer comfort? Ga dan voor de optie “Glamping”, elke avond wacht jou een luxueuze tent met opgemaakt bed op campings aan de Semois.

Tijdens het bikepackingweekend “Vallei van de Semois” beleef je de prachtige omgeving van de vallei van de Semois. Je verkent de vallei vanop jouw mountainbike. Het nodige materiaal, inclusief jouw bivakuitrusting en eten, neem je voor de hele reis mee op de mountainbike. Op deze manier genieten we samen enkele dagen volledig autonoom van rust en avontuur.

Deze begeleide bikepackingtocht heeft een totale lengte van 83 kilometer gespreid over een avondtocht en twee dagtochten. Als bikepacker neem je jouw bagage mee op avontuur. Trailgrip helpt je bij dit alles graag op weg en we adviseren jou over de beste aanpak. Investeren in speciale bikepackingtassen is geen must, we bieden jou de optie aan om deze bij ons te huren.

Twee weken voor de aanvang van de reis organiseert Trailgrip een infoavond. Op dit moment delen we heel wat tips uit en krijg je een uitgebreide briefing. Heb je bikepackingtassen gehuurd dan ontvang je deze op de infoavond.

DAG 1

Monthermé - Tournavaux | 11 km - 358hm

Ons avontuur vertrekt aan de brug over de Maas in Monthermè. Een korte maar stevige klim en een technisch stukje GR-route leiden ons uit de Maasvalei. Vanop het rotsmassief "Roc La Tour" kunnen we genieten van een prachtig uitzicht over de vallei. Even onderbreken we een heerlijke downhill aan het uitzichtpunt "La Roche Aux Corpias". We zetten onze tocht verder en dalen de vallei in naar onze slaapplaats in Tournavaux. Een korte avondrit, met enkele uitdagende technische stukken, hebben onze zin(tuigen) alvast op scherp gezet voor de rest van het weekend.

DAG 2

Tournavaux - Bohan | 39 km - 1660hm

We laten de slaapplaats achter ons en volgen de Semois. Waar de Semois de Maas vindt klimmen we het bos in. Onderweg nemen we het uitgestrekte landschap in ons op aan "Point de Vue de Liry", waar we een fantastisch uitzicht hebben over de Semois die zich een weg kronkelt doorheen Tournavaux.

Bospaden leiden ons een weg tussen de vele loofbomen die deze omgeving rijk is. Eenmaal boven op "Col du Loup" (383m) nemen we de singletrack downhill richting Naux. Na een lunch op dit idyllisch plaatsje zetten we onze weg verder over een oude voetgangersbrug. Dit is de enige brug die niet werd opgeblazen tijdens de Tweede Wereldoorlog!

We volgen de rivier en vullen onze watervoorraad aan in Nohan Sur Semois. Niet voor niets want er volgt een lange en stevige track doorheen de bossen met zelfs een stukje "Hike-a-Bike". Zonder het goed en wel te beseffen kruisen we de grens en kunnen we uitblazen op één van de leuke terrasjes in het Belgische dorpje Bohan. Nog even losrijden en moe maar voldaan eindigen we de dag aan onze tweede slaapplaats langs de Semois.

DAG 3

Bohan - Monthermé | 33 km - 955hm

We starten de dag rustig met een mooi stukje Trans-Ardennes fietsroute. We worden getrakteerd op het mooie onwezenlijke beeld dat “Le pont cassé” in dit landschap vormt. Deze brug werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog maar is nooit heropgebouwd.

We kruisen opnieuw de Franse grens en banen ons een weg naar het dorpje Les Hautes-Rivières. In een lange klim laten we de Semois achter ons en trekken het diepe loofbos in. Met zicht op de 17de eeuwse bedevaartskerk Saint-Antoine bevinden we ons in Les Hauts-Buttès waar we ons settelen voor de lunch.

Na de lunch wachten ons onder meer de mooie uitzichtpunten van “La Longue Roche” met zicht op ons einddoel, Monthermé, dat we bereiken via een laatste stevige singletrack.

Start- en eindpunt

Start- en eindpunt van deze reis is de jachthaven aan de brug van Monthermé. Deze uitvalsbasis werd om verschillende redenen gekozen. Zo is het mogelijk om je auto op de parking achter te laten. Indien je met de trein wenst te komen, het treinstation van Monthermé ligt slechts op 3 kilometer hiervandaan.

Overnachtingen

Bij Trailgrip reizen delen avontuur en natuur een gezamenlijke hoofdrol. Waar we bij het merendeel van onze avonturen steevast gaan voor “Back to basics” avontuur zoeken we in de vallei van de Semois wat meer luxe op.

Een evenwichtige mix tussen avontuur en luxe vinden we op campings langs de oever van de Semois. Waar we onze tarps kunnen opslaan en genieten van een heerlijke douche.

Graag nog wat meer luxe en minder bagage op de fiets? Ga dan voor de optie “Glamping”. Elke avond wacht jou een luxueuze tent met opgemaakt bed... zalig!

Na je online reservatie controleren we de gewenste optie nog beschikbaar is in de door jou gekozen periode. Indien dit niet het geval is nemen we contact op om samen een nieuwe datum of een alternatieve overnachtingsplaats te bespreken.

Maaltijden

Wie sport heeft nood aan energie! Trailgrip voorziet degelijke gevriesdroogde maaltijden en de nodige energiesnacks voor onderweg. Voorzie voldoende mogelijkheden om water met je mee te nemen bijvoorbeeld drinkbussen en/of een waterzak. Het is handig als deze reeds gevuld zijn. Onderweg is er tevens de mogelijkheid om deze bij te vullen.

Benodigdheden

Als deelnemer dien je te beschikken over de onderstaande uitrusting. Beschik je nog niet over al deze zaken? Misschien kan je wel één en ander lenen bij vrienden of familie? Ook het huuraanbod bij outdoorzaken wordt steeds uitgebreider.

 • Een degelijke mountainbike
 • Fietshelm
 • Slaapzak en matje
 • Eetlepel en beker
 • Fietskledij en -schoenen
 • Reserve binnenband
 • Drinkbussen en/of waterzak (bv. CamelBak)
 • Fietsverlichting en hoofdlamp

Starten met bikepacking kan een serieuze hap uit het budget nemen. Daarom bieden wij onze deelnemers de mogelijkheid om bikepacking tassen te huren. Tijdens het online reserveren kan je aangeven welke zaken je wenst te huren.

Verzekering

Elke deelnemer van een reis georganiseerd door Trailgrip dient verzekerd te zijn voor de volledige duur van de reis voor lichamelijke ongevallen, rechtsbijstand & burgerlijke aansprakelijkheid.

Trailgrip raadt hiervoor de verzekering van de Vlaamse Wielerbond - VWB aan. Naast verzekering biedt een lidmaatschap bij de VWB verschillende voordelen op. Bovendien wordt uw lidmaatschap bij de VWB door verschillende mutualiteiten geheel of gedeeltelijk terugbetaald. Meer info

Annulatie

U kan uw boeking annuleren tot 30 dagen voor het vertrek. U krijgt het betaalde bedrag terug met inhouding van 5% administratiekosten.

Bij een annulatie tussen de 30 en de 7 dagen voor het vertrek houden wij 25% van het betaalde bedrag af. Vanaf 7 dagen voor het vertrek is een terugbetaling bij annulering van de reis niet meer mogelijk.

Meer info, zie algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Onderstaande items zijn inbegrepen in de prijs en worden verzorgd door Trailgrip.

 • Overnachtingen op camping
 • Een ontbijt op zaterdag- en zondagochtend
 • Een middagmaal op zaterdag- en zondagmiddag
 • Een avondmaal op vrijdag- en zaterdagavond
 • 8 Energierepen per deelnemer
 • Thee en koffie
 • Gebruik van kookuitrusting
 • Gebruik van herstelgereedschap fietsen
 • Hulp en advies bij het herstellen van jouw fiets
 • Tarps als bescherming tijdens de overnachtingen
 • Uitgestippelde mountainbiketochten
 • Dagelijkse briefing
 • Professioneel advies en begeleiding

De maaltijden onderweg bestaan uit gevriesdroogde voeding. Dit is de perfecte oplossing voor reizen waarbij het volume en gewicht van de bagage een belangrijke rol spelen. Het aanbod is groot, de kwaliteit en smaak variërend. Het Trailgrip team heeft op basis van ervaring een heerlijke selectie samengesteld voor de deelnemers.

Niet inbegrepen

Onderstaande zaken zijn niet inbegrepen in de prijs.

 • Verplaatsing van en naar de uitvalsbasis
 • Verzekeringen (zie praktisch)
 • Huur bikepackingtassen
 • Mountainbike
 • Persoonlijke fiets- en kampeeruitrusing
 • Optie glamping (€ 50 p.p.)

Prijs

€ 250.00 p.p.

deelnemers per boeking

Minimaal 4 - Maximaal 6

Start- en eindpunt

Monthermé

Overnachtingen

2 x camping

Totale afstand

83.00 kilometer

Totale stijging

2973 meter

Technisch niveau

Conditie

Luxe niveau

Beschikbare periodes

 • Geen beschikbare periodes.

Wij vinden jouw privacy belangrijk!
Daarom plaatsen we enkel noodzakelijke cookies en bewaren we enkel anonieme gegevens van jouw bezoek voor statistieken. Deze gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wanneer u trailgrip.be verder bezoekt stemt u hiermee in.