Vallei van de Semois

Tijdens deze tweedaagse begeleide bikepackingtocht ontdek je de vallei van de Semois in de Franse Ardennen. Steile rotsachtige hellingen en immens uitgestrekte loofbossen langsheen de kronkelende Semois vormen het ideale decor om met een bepakte mountainbike te verkennen. Graag wat meer luxe? Ontdek de nieuwe optie 'Overnachting in boomhut'.

Tijdens het bikepacking-weekend "Vallei van de Semois" beleef je de prachtige omgeving van de vallei van de Semois. Je verkent de vallei vanop jouw mountainbike. Het nodige materiaal, inclusief jouw bivakuitrusting en eten, neem je voor het hele weekend mee op de mountainbike. Op deze manier kunnen we samen enkele dagen volledig autonoom genieten van de rust, avontuur en avontuur.

Deze tweedaagse begeleide bikepackingtocht heeft een totale lengte van 72 kilometer gespreid over twee dagtochten. Je bent zelfvoorzienend wat eten, drinken, kledij, en overnachting betreft. Uiteraard helpt Trailgrip je graag op weg en adviseren we jou over hoe je dit best aanpakt. Investeren in speciale bikepacking-tassen is geen must, we bieden jou de optie aan om bikepacking-tassen bij ons te huren.

Nieuwe optie!

Heb je graag wat meer luxe en minder bagage op de mountainbike? Kies dan voor de optie “Overnachting in boomhut”. Je overnacht in één van de twee sprookjesachtige boomhutten langs de oevers van de Semois. De boomhutten zijn uitgerust met een houtkachel, een gezellige warme avond is verzekerd!

Twee weken voor de aanvang van de reis organiseert Trailgrip een infoavond. Op dit moment delen we heel wat tips uit, krijg je een uitgebreide briefing en bezorgen we jouw bikepacking-tassen indien je er hebt voor gekozen deze te huren.

DAG 1

Monthermé - Roc La Tour | 40 km

Wanneer de mountainbikes er klaar voor zijn laten we de kleine haven van Monthermé achter ons via de brug over de Maas. Een stevige klim leidt ons uit de vallei en geleidelijk verschijnt in de verte het prachtige rotsmassief "Roc La Tour". Genietend van een korte downhill komen aan in "La Roche Aux Corpias" waar we de Semois kruisen en klimmen naar "Point de Vue du Liry". Hier wacht ons een geweldig uitzicht op de Semois die zich een weg baant doorheen het landschap en het dorpje Tournavaux.

Kronkelende paadjes tussen de vele loofbomen die deze omgeving rijk is leiden ons naar het volgende uitzichtpunt aan "Col du Loup". Over een uitdagende singletrack dalen we vervolgens richting "Nohan Sur Semois". Dit idyllisch plaatsje is de ideale gelegenheid voor een picknick. Na de picknick vullen we onze watervoorraad en kruisen we opnieuw de Semois via een oude voetgangersbrug in het dorpje Naux. Deze brug wordt dankbaar herdacht als enige brug uit de regio die niet werd opgeblazen tijdens de tweede wereldoorlog.

We klimmen uit de vallei en strekken de benen even aan het oude boshuis "Le Champ-Bernard". Nadien enkele kilometers losrijden en we sluiten deze dag aan het rotsmassief "Roc La Tour". Een gezellig kampvuur, onvergetelijk uitzicht en een drankje zijn de ideale setting om na te genieten van deze zware maar mooie dag.

Kies je voor de optie "Overnachting in een boomhut" dan volgt na "Roc La Tour" zes kilometer afdaling tot aan de oevers van de Semois. Dit brengt het dagtotaal van deze optie op 46 kilometer.

DAG 2

Roc La Tour - Monthermé | 32 km

Gesterkt door een stevig ontbijt laten we de Semois achter ons en trekken het diepe loofbos in. Heb je gekozen voor een overnachting in een boombut dan start de dag met een klim richting "Roc La Tour" wat het dagtotaal op 38 kilometer brengt.

De voormiddag wordt getypeerd door de vele bospaden die ons langsheen drinkfonteinen en natuurschoon leiden. In het gehucht "Les Vieux Moulins D’hargnies" houden we halt voor een picknick. In de namiddag geeft een drankje in "Auberge Le Balcon en Forêt" ons opnieuw de nodige energie om er tegen aan te kunnen.

Een laatste klim voert ons naar "La longue Roche" een uitzichtpunt op de spectaculaire meander van de Maas rond het stadje Monthermé. We eindigen ons avontuur met een technisch stukje downhill richting de haven Monthermé. Maar we nemen geen afscheid zonder eerst nog een laatste maal te klinken op dit onvergetelijk avontuur, schol!

Start- en eindpunt

Start- en eindpunt van deze reis is de jachthaven aan de brug van Monthermé. Deze uitvalsbasis werd om verschillende redenen gekozen. Zo is het mogelijk om je auto op de parking achter te laten. Indien je met de trein wenst te komen, het treinstation van Monthermé ligt op 3 kilometer hiervandaan.

Overnachtingen

Bij Trailgrip reizen delen avontuur en natuur een gezamenlijke hoofdrol. Verwacht dus geen luxueus bed maar verlekker je op een kampvuur en een warme slaapzak.

Trailgrip voorziet voor deze reis enkele tarps, dit zijn waterdichte zeilen die ons beschermen tegen wind en eventuele lichte neerslag. De tarps worden tussen onze fietsen of bomen gespannen. Hierdoor kunnen we als ware avonturiers bivakkeren onder de sterrenhemel in de vrije natuur.

Bij ongunstige weersomstandigheden of op vraag van de deelnemers is er op elk eindpunt de mogelijkheid om de voorkeur te geven aan een camping. Hiervoor gelden de tarieven van deze logies.

Nieuwe optie!

Klinkt dit jouw allemaal toch wat te avontuurlijk? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Vanaf 2021 bieden we de optie aan om te overnachten in een knusse boomhut aan de oevers van de Semois. Tijdens het reserveren kan je deze mogelijkheid aanvinken.

Maaltijden

Wie sport heeft nood aan energie! Trailgrip voorziet degelijke gevriesdroogde maaltijden en de nodige energiesnacks voor onderweg. Voorzie voldoende mogelijkheden om water met je mee te nemen bijvoorbeeld drinkbussen of een Camelbak. Het is handig als deze reeds gevuld zijn. Onderweg is er tevens de mogelijkheid om deze bij te vullen.

Benodigdheden

Als deelnemer dien je te beschikken over de onderstaande uitrusting. We adviseren je graag bij een eventuele aankoop. Of misschien kan je bepaalde zaken wel lenen van vrienden of familie?

 • Een degelijke mountainbike
 • Fietshelm
 • Slaapzak en matje*
 • Eetlepel en beker
 • Fietskledij en -schoenen
 • Reserve binnenband
 • Drinkbus en/of Camelbak
 • Fietsverlichting en hoofdlamp

Starten met bikepacking kan een serieuze hap uit het budget nemen. Daarom bieden wij onze deelnemers de mogelijkheid om bikepacking tassen te huren. Tijdens het online reserveren kan je aangeven welke zaken je wenst te huren.

*Niet van toepassing op de optie boomhut. Een gedetailleerde paklijst ontvang je twee weken voor de aanvang van de reis tijdens de infoavond.

Verzekering

Elke deelnemer van een reis georganiseerd door Trailgrip dient verzekerd te zijn voor de volledige duur van de reis voor lichamelijke ongevallen, rechtsbijstand & burgerlijke aansprakelijkheid.

Trailgrip raadt hiervoor de verzekering van de Vlaamse Wielerbond - VWB aan. Naast verzekering biedt een lidmaatschap bij de VWB verschillende voordelen op. Bovendien wordt uw lidmaatschap bij de VWB door verschillende mutualiteiten geheel of gedeeltelijk terugbetaald. Meer info

Annulatie

U kan uw boeking annuleren tot 30 dagen voor het vertrek. U krijgt het betaalde bedrag terug met inhouding van 5% administratiekosten.

Bij een annulatie tussen de 30 en de 7 dagen voor het vertrek houden wij 25% van het betaalde bedrag af. Vanaf 7 dagen voor het vertrek is een terugbetaling bij annulering van de reis niet meer mogelijk.

Meer info, zie algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Onderstaande items zijn inbegrepen in de prijs en worden verzorgd door Trailgrip.

 • Een ontbijt op zondagochtend*
 • Een middagmaal op zaterdag- en zondagmiddag*
 • Een avondmaal op zaterdagavond*
 • 8 Energierepen per deelnemer
 • Thee en koffie
 • Gebruik van kookuitrusting
 • Shelter als bescherming tijdens de overnachtingen
 • Gebruik van herstelgereedschap fietsen
 • Uitgestippelde mountainbiketochten
 • Dagelijkse briefing
 • Professioneel advies en begeleiding

*De maaltijden onderweg bestaat uit gevriesdroogde voeding. Dit is de perfecte oplossing voor reizen waarbij het volume en gewicht van de bagage een belangrijke rol spelen. Het aanbod is groot, de kwaliteit en smaak variërend. Het Trailgrip team heeft op basis van ervaring een heerlijke selectie samengesteld voor de deelnemers.

Niet inbegrepen

Onderstaande zaken zijn niet inbegrepen in de prijs.

 • Verplaatsing van en naar de uitvalsbasis
 • Verzekeringen (zie praktisch)
 • Huur bikepacking-tassen
 • Mountainbike
 • Persoonlijke fiets- en kampeeruitrusing (zie praktisch)
 • Optionele overnachting in boomhut

Prijs

€ 175.00 p.p.

deelnemers per boeking

Minimaal 4 - Maximaal 6

Start- en eindpunt

Monthermé

Overnachtingen

1 x back to basics
of optie boomhut

Totale afstand

72.00 kilometer

Totale stijging

1531 meter

Technisch niveau

Conditie

Luxe niveau

Beschikbare periodes

 • 17-09-2022 - 18-09-2022 (6)

Wij vinden jouw privacy belangrijk!
Daarom plaatsen we enkel noodzakelijke cookies en bewaren we enkel anonieme gegevens van jouw bezoek voor statistieken. Deze gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wanneer u trailgrip.be verder bezoekt stemt u hiermee in.