Wortel Kolonie

Een kort avontuur na een drukke werkweek, even ontsnappen aan de dagelijkse sleur, een overnachting in het bos, volop genieten van natuur en avontuur... Ontdek de Sub 24 hour Overnighter of s24o! De overnighter Wortel Kolonie neemt je mee langsheen Kempense weide en bos richting de Koloniën van Weldadigheid. In deze rustgevende omgeving lijkt het alsof je terug in de tijd bent gefietst!

De s24o Wortel Kolonie neemt je mee naar de Koloniën van Weldadigheid in Merksplas en Wortel. Tot de afschaffing van de wet op de landloperij in 1993 werden hier mensen die in armoede leefden, al dan niet vrijwillig, gehuisvest. Nu, 200 jaar na hun ontstaan, laten de kolonies een zeer typerend en rustgevend landschap achter. De bosrijke omgeving vormt een ideale setting om na een drukke werkweek even te bekomen aan een gezellig kampvuur.

De bikepackingtocht heeft een totale lengte van 124 km, gespreid over 24 uur, in een avond- en dagtocht. We reizen volledig zelfvoorzienend wat eten, drinken, kledij, en overnachting betreft. Uiteraard helpt Trailgrip je graag op weg en adviseren we jou over hoe je dit best aanpakt. Investeren in speciale bikepackingtassen is nog geen must, we bieden jou de mogelijkheid aan om bikepackingtassen bij ons te huren aan een gunstig tarief voor deelnemers.

Twee weken voor de aanvang van de reis organiseert Trailgrip een infoavond. Op dit moment delen we heel wat tips uit en krijg je een uitgebreide briefing. Heb je bikepacking-tassen gehuurd dan ontvang je deze op de infoavond.

DAG 1

Antwerpen - Wortel Kolonie | 64 km

Plaats van afspraak is het stationsplein Antwerpen Berchem. Bij een koffie checken we even de mountainbikes waarna we ontsnappen aan de stadsdrukte via de forten van Borsbeek en Wommelgem. Over single-tracks en wegels banen we ons een weg doorheen de bossen ten zuiden van Zoersel. Aan het vliegveld van Oostmalle ruilen we de bossen even voor uitgestrekte Kempense velden.

In Rijkevorsel duiken we de naaldbossen van de Kievits- en Blakheide in. De laatste kilometers van de dag kunnen we ons uitleven op de officiële mountainbikeparcours in en rond de kolonies van Merksplas en Wortel. In de kolonie van Wortel slaan we ons kamp op in de bivakzone. Rust, natuur, een kampvuur en een drankje zijn de ideale setting om ten volle te genieten van dit "micro-avontuur".

DAG 2

Wortel Kolonie - Antwerpen | 60 km

Gesterkt door een gezond en energierijk ontbijt verlaten we onze bivakplaats. Via het dorpje Wortel trekken we in de voormiddag doorheen akker- en weilanden richting Rijkevorsel en West-Malle. De technische rijvaardigheden worden even op de proef gesteld op een single-track doorheen de bossen die de Trappisten Abdij omringen.

Na de lunch trekken we door dennenbossen richting Schoten. We kruisen het Albertkanaal en fietsen langs verrassend groende paden haast ongezien de stad weer in richting onze eindhalte. Voor onze wegen scheiden heffen we nog een laatste maal het glas op deze rustgevende bikepackingervaring!

Start- en eindpunt

Start- en eindpunt van deze reis is het stationsplein Antwerpen Berchem. Deze locatie is voor deelnemers uit Antwerpen goed bereikbaar vanwege de centrale ligging.

Voor deelnemers die van verder komen is deze afspraakplaats uiteraard perfect bereikbaar met de trein. Wie met de auto wenst te komen kan deze kwijt in de ondergrondse parking onder het stationsgebouw aan de geldende tarieven. Hou hierbij dat het station gelegen is in de lage emissie zone. Vlak buiten de LEZ zijn er enkele parkings waar de wagen gratis maar onbewaakt kan achter gelaten worden. Contacteer ons gerust wanneer je hier meer informatie over wenst.

Overnachtingen

Bij Trailgrip reizen delen avontuur en natuur een gezamenlijke hoofdrol. Verwacht dus geen luxueus bed maar verlekker je op een kampvuur en een warme slaapzak.

Trailgrip voorziet voor deze reis enkele tarps, dit zijn waterdichte zeilen die ons beschermen tegen wind en eventuele lichte neerslag. De tarps worden tussen onze fietsen of bomen gespannen. Hierdoor kunnen we als ware avonturiers bivakkeren onder de sterrenhemel in de vrije natuur.

Het al dan niet slagen van een bikepackingweekend wordt in grote mate bepaald door de weersomstandigheden. Bij ongunstige weersomstandigheden zullen de deelnemers ten laatste 24 voor aanvang van de reis gecontacteerd worden en eventueel wordt een nieuwe datum vastgelegd.

Maaltijden

Wie sport heeft nood aan energie! Trailgrip voorziet degelijke gevriesdroogde maaltijden en de nodige energiesnacks voor onderweg. Voorzie voldoende mogelijkheden om water met je mee te nemen bijvoorbeeld drinkbussen of een Camelbak. Het is handig als deze reeds gevuld zijn. Onderweg is er tevens de mogelijkheid om deze bij te vullen.

Benodigdheden

Als deelnemer dien je te beschikken over de onderstaande uitrusting. We adviseren je graag bij een eventuele aankoop. Of misschien kan je bepaalde zaken wel lenen van vrienden of familie?

 • Een degelijke mountainbike
 • Fietshelm
 • Slaapzak en matje
 • Eetlepel en beker
 • Fietskledij en -schoenen
 • Reserve binnenband
 • Drinkbus en/of Camelbak
 • Fietsverlichting en hoofdlamp

Starten met bikepacking kan een serieuze hap uit het budget nemen. Daarom bieden wij onze deelnemers de mogelijkheid om bikepacking tassen te huren. Tijdens het online reserveren kan je aangeven welke zaken je wenst te huren.

Een gedetailleerde paklijst ontvang je twee weken voor de aanvang van de reis tijdens de infoavond.

Verzekering

Elke deelnemer van een reis georganiseerd door Trailgrip dient verzekerd te zijn voor de volledige duur van de reis voor lichamelijke ongevallen, rechtsbijstand & burgerlijke aansprakelijkheid.

Trailgrip raadt hiervoor de verzekering van de Vlaamse Wielerbond - VWB aan. Naast verzekering biedt een lidmaatschap bij de VWB verschillende voordelen op. Bovendien wordt uw lidmaatschap bij de VWB door verschillende mutualiteiten geheel of gedeeltelijk terugbetaald. Meer info

Annulatie

U kan uw boeking annuleren tot 30 dagen voor het vertrek. U krijgt het betaalde bedrag terug met inhouding van 5% administratiekosten.

Bij een annulatie tussen de 30 en de 7 dagen voor het vertrek houden wij 25% van het betaalde bedrag af. Vanaf 7 dagen voor het vertrek is een terugbetaling bij annulering van de reis niet meer mogelijk.

Meer info, zie algemene voorwaarden.

Inbegrepen

Onderstaande items zijn inbegrepen in de prijs en worden verzorgd door Trailgrip.

 • Een avondmaal*
 • Een ontbijt*
 • Een middagmaal*
 • 6 Energierepen per deelnemer
 • Thee en koffie
 • Gebruik van kookuitrusting
 • Tarps als bescherming tijdens de overnachtingen
 • Gebruik van herstelgereedschap fietsen
 • Uitgestippelde mountainbiketochten
 • Dagelijkse briefing
 • Professioneel advies en begeleiding

*De maaltijden onderweg bestaan uit gevriesdroogde voeding. Dit is de perfecte oplossing voor reizen waarbij het volume en gewicht van de bagage een belangrijke rol spelen. Het aanbod is groot, de kwaliteit en smaak variërend. Het Trailgrip team heeft op basis van ervaring een heerlijke selectie samengesteld voor de deelnemers.

Niet inbegrepen

Onderstaande zaken zijn niet inbegrepen in de prijs.

 • Verplaatsing van en naar de uitvalsbasis
 • Verzekeringen (zie praktisch)
 • Huur bikepacking-tassen
 • Mountainbike
 • Persoonlijke fiets- en kampeeruitrusing (zie praktisch)

Prijs

€ 85.00 p.p.

deelnemers per boeking

Minimaal 2 - Maximaal 6

Start- en eindpunt

Stationsplein Antwerpen Berchem

Overnachtingen

1 x back to basics

Totale afstand

124.00 kilometer

Totale stijging

310 meter

Technisch niveau

Conditie

Luxe niveau

Beschikbare periodes

 • 14-06-2024 - 15-06-2024 (6)
 • 21-06-2024 - 22-06-2024 (6)
 • 28-06-2024 - 29-06-2024 (6)
 • 27-09-2024 - 28-09-2024 (6)
 • 04-10-2024 - 05-10-2024 (6)

Wij vinden jouw privacy belangrijk!
Daarom plaatsen we enkel noodzakelijke cookies en bewaren we enkel anonieme gegevens van jouw bezoek voor statistieken. Deze gegevens worden niet met derden gedeeld.
Wanneer u trailgrip.be verder bezoekt stemt u hiermee in.